Over Bushido

karate-bushido

In oktober 1969 begon Ad de Jongh met zijn karatelessen in een gymzaal in Geldermalsen, de naam Bushido bestond toen nog niet. De club groeide gestaag door de jaren heen, waardoor dependances ontstonden in Leerdam en Buren. Deze groei noodzaakte tot organisatorische sturing en de Kempo Karatevereniging Bushido met bestuur en reglementen werd geboren in mei 1976. Ad de Jongh leidde de sportschool totdat drukke werkzaamheden hem in 1980 tot stoppen dwongen. Hij verzocht de toen 23 jarige Ries van Toorn om de sportschool over te nemen.

 

Vanaf 1981 werd Ries van Toorn met sportschool Bushido een regelmatige gast op allerlei toernooien. In 1986 leverde hij zijn eerste zwarte banders binnen de KBN af en in 1991 wist hij het zelf tot Wereldkampioen te schoppen, waarna hij in 1992 nog eens de titel Europees kampioen bemachtigde. In 1990 kende Bushido twee keerpunten. Ries bouwde een eigen moderne sportschool in Tiel, zodat trainen in gymzalen tot het verleden behoorde. Daarnaast werd er een overstap gemaakt naar het Okinawa Goju Ryu Karate en Bushido sloot zich aan bij de I.O.G.K.F. (International Okinawan Goju-Ryu Karate Federation) van Morio Higaonna. Het succes van Bushido komt onder meer tot uiting in de aanwezigheid op diverse toernooien, een grote groei in leden en de benoeming van Ries van Toorn tot jeugd en seniorenbondscoach bij de KBN in 1998. Per februari 2001 heeft hij deze functie weer neergelegd.

Sportschool Bushido is al meer dan 45 jaar een begrip in Tiel en omstreken, maar ook landelijk binnen de vechtsport.

Onze sportschool staat garant voor een fijne sfeer. Hard trainen, maar op z’n tijd ook een geintje. Een ieder is welkom bij ons. Wederzijds respect, bekend uit de normen en waarden vanuit de vechtsport, vindt Sportschool Bushido een belangrijk streven. Net als leren, sporten met plezier en veiligheid tot onze waarden behoren.

 

Bovendien is Sportschool Bushido inmiddels meer dan alleen vechtsport, toch zie je veel idealen vanuit de vechtsport terugkomen in de hele sportschool. Zo is de sportschool onder andere in de loop der jaren uitgebreid met een groot fitness aanbod in apparaten en attributen, maar ook in fitnesslessen. Vooral in de fitnesslessen wordt er nadruk gelegd op een goede houding en een correcte ademhaling waardoor meer kracht gegenereerd kan worden, een zeer krachtig element uit de vechtsport.

karate-bushido